Gevangenissen

April 7, 2011

Arbi Zarmaev: Open Brief aan kamerlid Landuyt

Brussel, 7 april 2011

Geachte Heer Landuyt,

Zoals u inmiddels zal weten, moet Arbi Zarmaev, de Tsjetjeense politieke vluchteling die nu reeds bijna 10 dagen in een isoleercel van de Brugse gevangenis is opgesloten, dringend gehospitaliseerd en medisch behandeld worden. De man weegt nog maar 50 kg, kreeg bijkomende gezondheidsproblemen doordat hij in een isoleercel van de gevangenis van Hasselt gedurende 4 dagen geen water kreeg en heeft zware verwondingen aan de polsen. De verwondingen aan de polsen die het gevolg zijn van de handboeien waarmee zijn handen dagenlang op zijn rug werden gebonden, gaan bijna tot op het bot en de wonden zijn ernstig ontstoken. Chirurgisch hechten van de wonden zou onmogelijk zijn. Vandaar dat men er wat spannendrap overgekleefd heeft.
De man leidt ondraaglijke pijnen. Gisteren zag zijn vrouw die enkel door het raampje van de bijna duistere isoleercel van 2 x 3 meter mocht kijken, dat hij bewegingloos en omgeven door medicatie of verpakkingen van medicatie, op de grond lag. Er was ook een ‘wit poeder’ te zien. Dat zorgde voor een ware paniekuitbarsting bij de familie die geen bezoekrecht meer heeft en hem zelfs telefonisch niet kan spreken.

Door het feit dat u van Brugge bent, een advocaat bent, goed op de hoogte bent van het gevangeniswezen en u als kamerlid ook nog lid bent van de Commissie voor de Justitie, kan u het leven van deze politieke gevangene redden.

Mag ik erop rekenen dat u de nodige stappen onderneemt terzake ?

Pax Christi, Amnesty International en europarlementslid Bart Staes zijn op de hoogte van deze zaak alhoewel zij zich vooral fixeren op de door minister De Clerck getekende uitlevering van Arbi Zarmaev aan Rusland, zonder rekening te houden met zijn kritieke toestand.

http://www.facebook.com/renaat.landuyt?sk=wall&v=wall…

Advertisements

2 Comments »

 1. Het is onbegrijpelijk dat er, bij ons weten, geen enkel parlementslid is dat zich vragen stelt bij deze kwestie en over de gevangeniswet (Wet Dupont) die op geen enkel wijze wordt toegepast alhoewel zij zogezegd de ‘rechten van de gevangenen’ regelde. Er bestaat geen enkele inspectie of toezichtscommissie die erop moet toezien dat gevangenen (en hun familie) op een menswaardige manier worden behandeld. De Belgische Staat werd al verschillende keren veroordeeld vanwege de schending der mensenrechten en folterpraktijken binnen haar gevangenissen. Maar er verandert niets. Europese instanties beklagen zich wel op een hypocriete manier over het feit dat zij geen toegang tot de Russische gevangenissen krijgen om er kontrole inzake de naleving van de mensenrechten uit te oefenen.

  Comment by kruitvat — April 18, 2011 @ 5:08 pm | Reply

 2. Hans Meurisse en de mensonwaardige toestanden in de Belgische gevangenissen…

  Justitie in de fout bij ontslag gevangenisleraar

  Hans Meurisse, hoofd van het gevangeniswezen, gaf de gevangenisleraar beroepsverbod uit veiligheidsredenen
  Het ministerie van Justitie ging in de fout door Luc Vervaet de toegang tot de Belgische gevangenissen te ontzeggen. Tot dat oordeel kwam het Brusselse hof van beroep, zo schrijft De Morgen.

  Mensonwaardige toestanden
  Vervaet werkte tot deze zomer voor de vzw Adeppi als lesgever Nederlands in de gevangenis van Sint-Gillis. Hij klaagde de mensonwaardige toestanden in een aantal Belgische gevangenissen aan meermaals aan in open brieven aan kranten.

  Beroepsverbod
  Op 10 augustus kreeg Vervaet een brief van het hoofd van het gevangeniswezen, Hans Meurisse. Hierin stond dat hij om veiligheidsredenen geen enkele Belgische gevangenis meer binnen mocht. Vervaet sprak van een beroepsverbod. Hij vermoedde een verband met zijn kritiek op het beleid en mogelijk ook met zijn bezoeken aan de voor moslimterrorisme veroordeelde Nizar Trabelsi.

  Betrokkene horen
  Het hof van beroep oordeelde nu dat Meurisse op z’n minst eerst de betrokkene had moeten horen, alvorens het hem onmogelijk te maken om nog langer zijn beroep uit te oefenen. (belga/vbd)
  4/2/10 10u20

  http://www.hln.be/hln/nl/4833/Belgie/article/detail/1063069/2010/02/04/Justitie-in-de-fout-bij-ontslag-gevangenisleraar.dhtml

  Comment by kruitvat — April 18, 2011 @ 11:23 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: