Gevangenissen

April 12, 2011

Gevangenis Brugge: Arbi Zarmaev wordt volledig afgezonderd

SAMENKOMST AAN HET KONINKLIJK PALEIS TE BRUSSEL

De Tsjetjeense vluchteling Arbi Zarmaev wordt nog altijd 24 uren op 24 uren geïsoleerd in de gevangenis van Brugge. Vandaar dat we vandaag met een 30-tal Tsjetsjenen opnieuw zijn samengekomen.

Deze keer hadden we afgesproken aan het Koninklijk Paleis te Brussel. Toen we aan het Koninklijk Paleis in Brussel kwamen, waren er tientallen politieagenten in 3 speciale combi’s die ons stonden op te wachten alsof het om een revolutie ging. Het waren dezelfde politieéénheden (met ook leden van de geheime politie) die 14 dagen geleden optraden toen we samenkwamen voor de gebouwen van het Europees Parlement.

We kregen onmiddelijk een verbod opgelegd om een spandoek open te vouwen en foto’s te maken. Men bleef de hele tijd herhalen dat we een ‘toestemming nodig hadden voor deze manifestatie’. Dat is de beste manier om manifestaties te verbieden. Het is op deze manier dat elke berichtgeving over Arbi Zarmaev door de Belgische autoriteiten en de Belgische minister van justitie Stefaan De Clerck, die een deal met de Russische regering voor de uitlevering van Arbi Zarmaev maakten, geblokkeerd wordt.

De vereniging Pax Christi maakte op 8.4.2011 bekend dat de Europese Raad niet accepteerde dat Arbi in een Russische of Tjetjeense gevangenis terechtkwam, omdat hij dan veel kans loopt om gemarteld en vermoord te worden, zoals dat reeds het geval was met heel wat Tsjetsjenen. Justiteminister De Clerck en de Raad van State probeerden dit risico te relativeren en De Clerck zei zelfs met een wijd armgebaar dat dit risico onbestaande was ‘omdat hij met de Russiche ambassade had gebeld’. Maar hoe kan men dit relativeren als men zelfs niet eens kan voorkomen dat mensen in Belgische gevangenissen het slachtoffer worden van folterpraktijken ?

Zoals reeds gezegd, werd Arbi Zarmaev in een isoleercel van de gevangenis van Hasselt dag en nacht geketend zodat hij er diepe wonden aan polsen en enkels van overhield. Hij kreeg gedurende 4 dagen geen water waardoor hij met ernstige uitdrogingsverschijnselen kampte. In de halfduistere isoleercel van 2 op 3 meter van de gevangenius van Brugge werd hij iedere nacht om de 15 minuten met veel lawaai en fel licht wakker gemaakt. In beide gevangenissen werd hij met psychiatrische drugs behandeld die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat hij in een gesloten afdeling van een psychiatrische inrichting kan opgesloten worden indien de justitieminister en de Belgische Staat verplicht zijn om zich naar de Europese beslissing te schikken.

We contacteerden het Europese Comitee tegen Foltering en het VN Comitee tegen Folteringen, maar die vonden het niet nodig om ons te antwoorden terwijl zij de Belgische Staat regelmatig veroordeeld hebben voor folterpraktijken in haar gevangenissen, in het bijzonder in de gevangenis van Brugge. Ook de Liga voor de Mensenrechten laat niets van zich weten, wat toch hoogst merkwaardig is. Misschien hebben ze genoeg aan hun herkregen overheidssubsidies…

Arbi’s familie is erg bang. Ze heeft Arbi al 14 dagen lang niet meer kunnen zien of spreken en men vreest dat Arbi die lichamelijk en geestelijk uitgeput is, de gevangenis van Brugge niet levend zal verlaten.

Al 14 dagen lang blokkeren de Belgische autoriteiten elk sociaal contact van Arbi. Hij zit 24 uur op 24 uren opgesloten zonder recht op briefrwisseling, zonder telefoon, zonder televisie, zonder even op het binnenplein te mogen wandelen en zonder contact met andere gevangenen.

Zowel minister De Clerck als Hans Meurissen, directeur van het Directoriaat-Generaal van het Gevangeniswezen, zijn van deze feiten op de hoogte.

Advertisements

1 Comment »

  1. Er zijn weer wat problemen met de Facebook van Jan Boeykens. Zowel gisteren als vandaag wilde hij een 2de e-mail adres toevoegen aan mijn account, en kreeg hij als mededelig: Oops! Something’s gone wrong. We’re working to get it fixed as soon as we can.

    Ook Google laat van zich spreken en dreigt ermee om zijn ‘slapende’ email account die hij dagelijks gebruikt, te sluiten als hij zijn code niet vrijgeeft. Hij zou dat met een email moeten doen. De emails worden namelijk afgetapt door de Belgische justitie die nu blijkbaar ook aan ‘fishing’ doet.

    Comment by kruitvat — April 13, 2011 @ 9:12 am | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: