Gevangenissen

June 5, 2011

Justitie: Minister De Clerck en de zaak Zarmaev

De Tsjetjeense vluchteling Arbi Zarmaev die nog maar pas werd vrijgelaten, is alweer opgepakt.
Enkele jaren geleden hadden de Koerden van een linkse organisatie, eenzelfde probleem. De Belgische regering en minister van Justitie Laurette Onkelinx (Parti Socialiste) werden door de Turkse regering toen onder druk gezet om de Koerden die beschuldigd werden van moord enzoverder, aan Turkije uit te leveren. Er volgde een eindeloos proces waarbij de advocaten van de Liga voor de Mensenrechten de verdediging van de Koerden op zich namen. De Koerden werden maandenlang volledig geisoleerd en gefolterd in de gevangenis van Brugge. Het Europees Comité Tegen Folteringen sprak zijn ‘bezorgdheid’ over die folteringen en maakte toen een aantal aanbevelingen over aan de Belgische Staat maar die verdwenen gewoon in de prullenmand. De Koerden werden gedurende een paar jaren vrijgelaten en opnieuw garresteerd, gefolterd en wat minder gefolterd en het leven werd hen zo onmogelijk gemaakt dat één van de Koerden, namelijk de Koerdische activiste Fehriye Erdal, spoorloos verdween. Ofwel gevlucht ofwel door de Belgische of Turkse Staatsveiligheid een kopke kleiner gemaakt.
In de zaak Zarmaev maken we juist hetzelfde mee. Hij werd, nadat hij in de gevangenis van Brugge geisoleerd, gefolterd, krankzinnig verklaard en bijna van kant werd gemaakt, uiteindelijk vrijgelaten. Kreeg bij zijn vrijlating onmiddellijk problemen met de politie van Oostende die hem terug in de gevangenis wilde opsluiten omdat zij vonden dat hij en zijn familie nog niet genoeg geleden hadden, en werd een paar dagen geleden bij zijn aanbieding op het politiekantoor van Oostende, opgepakt en opnieuw in de gevangenis van Brugge opgesloten. Een vriend van hem werd, bij wijze van provokatie, enkele weken geleden door de politie van Oostende in elkaar geslagen waarbij zijn neus en pols gebroken werd.
Opvallend in deze zaak is dat Arbi Zarmaev met rechter Christine Pottier van Brugge te maken krijgt die ook rechter speelde in de zaak van de Koerdische activisten. Het verschil is wel dat de Koerdische activiste Fehriye Erdal altijd in staat was om naar Koerdistan te vluchten terwijl Arbi Zarmaev alleen maar naar Tsjetjenia kan wegvluchten om daar te smeken om er niet doodgefolterd te worden in de gevangenis. Misschien kan een begeleidingsbriefje van justitieminister De Clerck waarin deze nogmaals verklaart dat er ‘geen enkel risico bestaat dat Arbi Zarmaev door de Tsjetjeense of Russiche autoriteiten gefolterd of vermoord zal worden’, daarbij helpen.
We zullen De Clerck vragen of hij nog eens naar de Russische ambassade wil bellen om een goed woordje te doen. Of misschien kan De Clerck dank zij zijn goede contacten met de Russische ambassade, ervoor zorgen dat Arbi Zarmaev hier gewoon door de Russische maffia naar de andere wereld wordt geholpen.

Kopie: Minister De Clerck,

Advertisements

6 Comments »

 1. Alhoewel de zaak Arbi Zarmaev niets met de zaak rond de DHKP/C-activisten heeft te maken, zijn er toch een aantal vergelijkingspunten, zoals we aangetoond hebben. De gevangenis van Brugge en de behandeling aldaar. De vraag om uitlevering. De politieke druk die wordt uitgeoefend. Een politiek dossier en een politieke gevangene dus. De genaamde Christine Potiez, rechter te Brugge. De mogelijkheid dat het om een eindeloos juridisch spel gaat waarbij men de betrokkene vermoordt of laat vermoorden.

  Vooral met dit laatste moet er ernstig rekening worden gehouden, zoals het bijgaande artikel aantoont…

  “Fehriye Erdal is wellicht dood”

  Speurders zeggen voor het eerst dat ze er ernstig rekening mee houden dat de Turkse extreemlinkse DHKP/C-activiste Fehriye Erdal (33) niet meer leeft. Dat schrijven de Concentrakranten.

  Fehriye Erdal staat nog internationaal geseind en haar foto prijkt ook op de website van Interpol, maar het Belgische gerecht is al lang niet meer actief naar haar op zoek. “Beter afmaken dan dat ze opgepakt wordt en begint te praten. In zulke kringen wordt wel vaker zo geredeneerd en ook gehandeld”, zeggen Belgische antiterreurspeurders.

  “Erdal is al bij al maar een kleine garnaal in de organisatie. Maar ze weet veel. Te veel. Bovendien kost het veel geld om iemand zolang te laten onderduiken”, klinkt het.

  Erdal wordt in Turkije beschouwd als het brein achter de moorden op Ozdemir Sabançi – topman van het gelijknamige bedrijf – en zijn secretaresse, en op Haluk Gorgün, directeur-generaal van Toyota Turkije.

  Turkije vroeg België geregeld om haar uitlevering, maar België wilde haar eerst zelf vervolgen voor bendevorming, schriftvervalsing, verboden wapendracht en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het is precies vijf jaar geleden dat ze de Belgische Staatsveiligheid verschalkte. Sindsdien is ze spoorloos. (belga/jv)

  © belga Het Laatste Nieuws, 26.2.2011

  http://www.hln.be/hln/nl/1323/Erdal/article/detail/1228331/2011/02/26/Fehriye-Erdal-is-wellicht-dood.dhtml

  Comment by kruitvat — June 5, 2011 @ 10:52 pm | Reply

 2. De rol van Steven Vanackere ( (CD&V) in de zaak rond de DHKP/C-activisten, was ook interessant…

  —-

  Vanackere kondigt assisenproces tegen verdwenen activiste Erdal aan

  Steven Vanackere (CD&V): “Het nakende assisenproces tegen Erdal bewijst dat wij zeker niet laks zijn.”
  HLN UPDATE Volgens ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) wil het federaal parket de Turkse activiste Fehriye Erdal voor het hof van assisen brengen in de zaak rond de moord op zakenman Özdemir Sabanci en twee anderen, in 1996 in Istanboel. Vanackere zei dat in de marge van zijn bezoek aan enkele Turkse hoogwaardigheidsbekleders.

  Fehriye Erdal nam vier jaar geleden de benen in aanloop naar een proces tegen het extreemlinkse DHKP-C.
  Erdal is lid van de Turkse beweging DHKP-C, waarvan drie leden eind vorig jaar in België schuldig zijn bevonden aan bendevorming. In de aanloop naar een proces tegen DHKP-C verdween Erdal vier jaar geleden spoorloos. Ze is nog steeds vermist.

  Beschuldigde niet aanwezig
  De Sabanci-moorden in 1996 staan los van de feiten in ons land. Erdal was toen een medewerkster van de zakenman en wordt er door de Turkse politie van verdacht de moordenaars toegang tot de plaats van de feiten te hebben verleend. Na de moorden verdween ze en dook enkele jaren later plots op in België. Op verschillende vragen tot uitlevering door de Turken is ons land nooit willen ingaan.

  Omdat de moorden gepleegd werden met een automatisch wapen kan Erdal in ons land terechtstaan voor de feiten. En dat is dus precies wat zal gebeuren, vertelt Vanackere. “Volgens onze informatie zal het federaal parket binnen afzienbare tijd de verwijzing van Erdal naar assisen vragen”, aldus de minister. Dat proces zou dan in afwezigheid van de beschuldigde plaatsvinden.

  Inspanningen tegen terrorisme
  Vanackere maakte dit nieuws ook al over aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu, die hij gisteren ontmoette. Turkije vraagt van België en de Europese Unie duidelijke inspanningen in de strijd tegen terrorisme en andere vormen van geweld.

  “Ik heb hem erop gewezen dat terreur op verschillende terreinen moet worden aangepakt: juridisch, militair maar ook politiek. Wat zijn de wortels van het geweld? Een deel van de oplossing moet langs politieke weg gevonden worden”, legt Vanackere uit. “Natuurlijk veroordelen ook wij elke vorm van geweld, maar het nakende assisenproces tegen Erdal bewijst dat wij zeker niet laks zijn”.

  België en Turkije hopen in de herfst een zogenaamde trilaterale ontmoeting te kunnen beleggen met de ministers van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Justitie van beide landen, zoals dat ook in 2008 al gebeurde. Die vergadering leidde toen tot betere gerechtelijke samenwerking, nu hoopt men het moeilijke debat over visa voor Turken die naar België willen komen te kunnen verbreden.

  Vanackere blijft nog tot vanavond in Turkije. Na zijn ontmoeting met Davutoglu zag hij gisteren nog president Abdullah Gül en vertegenwoordigers van religieuze minderheidsgroepen, vandaag staat onder meer een vergadering met de Turkse minister van Europese Zaken Egemen Bagis op de agenda. (belga/ep/tw)

  http://www.hln.be/hln/nl/1323/Erdal/article/detail/1143512/2010/08/10/Vanackere-kondigt-assisenproces-tegen-verdwenen-activiste-Erdal-aan.dhtml
  10/08/10

  Comment by kruitvat — June 5, 2011 @ 11:01 pm | Reply

 3. De rol van Steven Vanackere ( (CD&V) in de zaak rond de DHKP/C-activisten, was ook interessant…

  Vanackere: “Blijf voorstander van Turkse toetreding EU”

  HLN UPDATE Volgens aftredend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) moet “niet overdreven worden met de verschillen in mening over het toetreden van Turkije tot de Europese Unie”. “Ook ik pleit voor een strategisch partnerschap, maar lidmaatschap is en blijft ‘part of the deal’.” Dat heeft Vanackere in Ankara gezegd, na een ontmoeting met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu.

  Twee weken geleden uitte de Britse eerste minister David Cameron felle kritiek op de tegenstanders van een Turks EU-lidmaatschap, waarover de onderhandelingen erg stroef verlopen. Het was duidelijk dat hij zich – weliswaar in bedekte termen – tot Duitsland en Frankrijk richtte. “Het maakt me kwaad te zien hoe frusterend de weg voor jullie is”, zei hij.

  Nog veel werk
  “Ik wil niet overdrijven met de verschillende visies op het Turkse lidmaatschap”, reageerde Vanackere, die als voorzitter van de Raad Algemene Zaken alle EU-landen op één lijn moet proberen te krijgen wat betreft Turkije. “Als de Duitse minister (van Buitenlandse Zaken) Guido Westerwelle zegt dat Turkije nog niet klaar is voor toetreding, dan kun je dat bezwaarlijk een revolutionaire uitspraak noemen. Iedereen weet dat er in veel hoofdstukken (van de toetredingsonderhandelingen) nog veel werk geleverd moet worden.” Acht van die 35 hoofdstukken zijn momenteel geblokkeerd, drie andere moeten nog geopend worden.

  Vanackere pleit, net als de Fransen overigens, voor een “strategisch partnerschap” tussen de Unie en Turkije. De Turkse hoofdonderhandelaar voor Europese zaken, Egemen Bagis, noemde het al een belediging een statuut aangeboden te krijgen dat in de verdragen niet eens bestaat, maar, zo verduidelijkte Vanackere op de persconferentie met Davutoglu nog eens het Belgische standpunt terzake, dergelijk partnerschap “ligt in lijn met de lotsbestemming van Turkije: toetreding tot de EU, weliswaar gebaseerd op de inspanningen die het land moet leveren”.

  Strategische partner
  Hij bezwoer dat er in Europa “geen Turkije-moeheid” bestaat, evenmin er in Turkije enige scepsis de kop zou opsteken over EU-lidmaatschap. “Turkije is een aanwinst voor de Europese Unie”, zei Vanackere. Verder verwijzend naar de vrees bij sommigen dat de Turken zich omwille van de slabakkende toetredingsgesprekken van Europa zouden afwenden en naar het Oosten keren, klonk het: “Turkije kijkt 360 graden om zich heen en dat zou elk land eigenlijk moeten doen. Het maakt Turkije nog interessanter als strategische partner van de EU.”

  De Turkse minister trachtte nogmaals alle twijfel weg te nemen over de werkelijke ambities van zijn land. “Een partnerschap is niet meer dan een relatie tussen twee aparte staten”, sprak Ahmet Davutoglu. “Het opstarten van de toetredingsgesprekken was voor ons dan ook het begin van de voorbereiding van echt lidmaatschap. Behalve het weigerachtige Noorwegen, werd geen enkel land waarmee in het verleden zulke gesprekken werden aangeknoopt, uiteindelijk geen lid. (…) Lidmaatschap is voor ons het allerbelangrijkste. Wij willen doorgaan.”

  In de marge van zijn gesprek met Vanackere kondigde Davutoglu een officiële uitnodiging aan voor een staatsbezoek van koning Albert aan Turkije. (belga/sps)
  10/08/10

  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1143227/2010/08/10/Vanackere-Blijf-voorstander-van-Turkse-toetreding-EU.dhtml

  Comment by kruitvat — June 5, 2011 @ 11:07 pm | Reply

 4. Vanackere is een man met een neus voor zaken…

  220 BEDRIJVEN OP HANDELSMISSIE IN RUSLAND

  4-4-2011

  In Rusland is een grote Belgische handelsmissie aangekomen. Het gaat om 330 vertegenwoordigers van 220 bedrijven, in het gezelschap van prins Filip en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere. Ze proberen er betere omstandigheden voor Belgische bedrijven te verkrijgen.
  beluister

  Het is de grootste Belgische handelsmissie ooit in Rusland. Twee vliegtuigen van Brussels Airlines zijn in Moskou geland. Er zijn banken mee (KBC, ING, PNP Paribas Fortis), bedrijven uit de bouw, de chemische sector, haven- en baggerbedrijven, en ook enkele kleinere ondernemingen. Deze handelsmissie gaat dus om meer dan gas en olie.

  Minister Vanackere is niet de enige meegereisde politicus. Ook de Waalse en Brusselse bevoegde ministers Jean-Claude Marcourt (PS) en Benoît Cerexhe (CDH) zijn in Moskou. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), verantwoordelijk voor Handel, is niet mee. Hij is op Vlaamse handelsmissie in Brazilië.

  Morgen ontmoet de delegatie de Russische president Dmitri Medvedev. Bij hem zullen ze erop aandringen dat er betere omstandigheden voor de Belgische bedrijven moeten komen. Zij ondervinden hinder van de enorme bureaucratie in Rusland, van het gebrek aan rechtszekerheid, en van het gebrek aan respect voor eigendomsrechten.

  (De Redactie, 4 april 2011)

  Comment by kruitvat — June 5, 2011 @ 11:25 pm | Reply

 5. En dan de mensenrechten. Dat kon niet ontbreken natuurlijk met al die folteringen en isolatiepraktijken in de gevangenis van Brugge… Toevallig was Vanackere de man die de VN-schouderklopjes voor de ‘Belgische inzet voor de mensenrechten’ wist binnen te halen. Dat is ook al een verdienste, als het om zaken gaat…

  Lijst met werkpunten maar ook schouderklopjes voor Belgische inzet mensenrechten

  Het VN-hoofdkwartier in Genève
  HLN UPDATE België is vandaag op de VN-hoofdzetel in Genève meermaals op de schouders geklopt voor zijn inzet voor de mensenrechten, maar kreeg toch ook een aantal werkpunten voorgeschoteld. Zo moet ons land een tandje bijsteken inzake asiel en migratie, de gelijkheid tussen man en vrouw, de strijd tegen racisme, de bescherming van de jeugd en de situatie in zijn gevangenissen.

  Vandaag was het de beurt aan België om een “universeel periodiek onderzoek” te ondergaan binnen de VN-mensenrechtenraad. Elk land moet die procedure om de vier jaar doorlopen. Concreet ondervroegen vertegenwoordigers van een vijftigtal landen minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere gedurende drie uur over de mensenrechten in ons land.

  Positief
  Een meerderheid van de betrokken landen had positieve woorden voor de Belgische steun aan de hele procedure. De aanwezigheid van de minister in Genève, de betrokkenheid van het middenveld in de rapporten en de ratificatie van belangrijke internationale teksten waren enkele elementen die de meeste delegaties erg konden smaken.

  Negatief
  Wat echter ook meermaals opdook, waren de Belgische pedofilieschandalen en vragen over de bescherming van het kind in misbruikzaken. Ook het gebrek aan duidelijk verbod op “lijfstraffen” (de pedagogische tik) deed de wenkbrauwen fronsen. Voorts passeerde de overbevolking in de gevangenissen de revue, net als de “stijging” van racistische incidenten, de behandeling van asielzoekers en het gebrek aan nationale instelling ter bescherming van de mensenrechten.

  Minderhedenverdrag
  De communautaire spanningen kwamen slechts sporadisch aan bod. Het ging dan voornamelijk over het uitblijven van de ratificatie van het minderhedenverdrag van de Raad van Europa. België ondertekende dat kaderverdrag, maar geen enkel parlement ratificeerde het al. Belangrijkste oorzaak is het gebrek aan gezamenlijke definitie van het concept ‘nationale minderheid’, met erg verschillende interpretaties boven en onder de taalgrens.

  Rudy Demotte, minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel, heeft zijn federale collega’s opgeroepenom zo snel mogelijk overleg op te starten over het minderhedenverdrag. De PS-kopman wil eindelijk tot een gezamenlijke definitie komen voor het concept ‘nationale minderheid’. (belga/sg)
  2/05/11

  http://www.hln.be/hln/nl/921/Kanaal-Nieuws/article/detail/1258447/2011/05/02/Lijst-met-werkpunten-maar-ook-schouderklopjes-voor-Belgische-inzet-mensenrechten.dhtml

  Comment by kruitvat — June 5, 2011 @ 11:33 pm | Reply

 6. Met de VN-schouderklopjes die Vanackere meekreeg, was Amnesty International dat ook aandacht besteedde aan de zaak Arbi Zarmaev, vanzelfsprekend tevreden. Alhoewel een schouderklopje meer of minder niet echt veel verschil uitmaakt…
  —–

  Amnesty blij met vraag om centraal Belgisch orgaan

  Het VN-hoofdkwartier in Genève
  Amnesty International toont zich maandag “verheugd dat tientallen landen de eis delen om eindelijk een nationale mensenrechteninstelling op te richten” in België. Amnesty International reageert daarmee op het universeel periodiek onderzoek dat ons land eerder op de dag onderging in Genève.

  “Het viel op dat tientallen landen dezelfde aanbeveling maakten: de oprichting van een nationale mensenrechteninstelling”, reageert Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen. Volgens haar zijn er “gaten gegroeid door de huidige fragmentarische aanpak”, waarbij verschillende organisaties elk slechts deelaspecten behandelen.

  Voorts wijst Moeskops erop dat België “geheel terecht” meermaals op de vingers getikt is over het asiel- en migratiebeleid. “De humanitaire crisis in de opvang was en is een regelrechte schande”, beklemtoont ze. “Nog steeds ontbreken structurele oplossingen.”

  Voortgang
  Amnesty is dan weer wel blij met het Belgische engagement om de mensenrechtenraad al in 2013 in te lichten over de voortgang in de uitvoering van de aanbevelingen die woensdag bekendgemaakt zullen worden. Dat het middenveld daarbij betrokken zal worden juicht de organisatie toe, al hoopt ze dat ons land in één van de komende sessies van de mensenrechtenraad meteen al een plan zal presenteren over hoe de uitvoering concreet moet gebeuren. (belga/sg)
  2/05/11

  http://www.hln.be/hln/nl/921/Kanaal-Nieuws/article/detail/1258511/2011/05/02/Amnesty-blij-met-vraag-om-centraal-Belgisch-orgaan.dhtml

  Comment by kruitvat — June 5, 2011 @ 11:37 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: