Gevangenissen

February 28, 2013

Gevangenis wantoestanden: België

Filed under: Uncategorized — kruitvat @ 12:25 pm
Tags: , , , , , ,

Image

‘… To be clear:  we don’t have some sympathy for Anders Breivik who killed 77 peopleWe reiterate that in Belgium many prisoners not guilty of murder or imprisoned because of serious crimes, are victim of arbitrary sanctions and torture practices. This often leads to suicide…’

===

De Noor Anders Breivik die veroordeeld werd tot 21 jaar cel voor de aanslagen die hij in 2011 op de regeringswijk in Oslo en op het Noorse eiland Utoya pleegde (en die het leven hebben gekost aan 77 mensen), beklaagt zich over de gevangeniswantoestanden.

In België zijn heel wat gevangenen die geen aanslagen pleegden of geen zware misdrijven begingen, het slachtoffer van wantoestanden en zelfs van folterpraktijken in de gevangenissen.

De post van gevangenen wordt ook voortdurend achtergehouden en gecensureerd.

Alhoewel deze situatie reeds jarenlang wordt aangeklaagd door ondermeer de Liga Voor de Mensenrechten en het Europees Comité tegen Folteringen, blijven deze wantoestanden bestaan en wordt er geen rekening met de Belgische gevangeniswet van 2004 die de gevangenen bepaalde rechten moesten geven en misbruiken moest zien te voorkomen.

Voor de hardhorenden:  Beheerder van deze blog geeft totaal geen sympathie voor Anders Breivik die 77 mensen vermoordde maar klaagt wel het feit aan dat er in België heel wat gevangenen zijn die, zonder  moorden of  zeer ernstige misdrijven te hebben gepleegd, regelmatig het slachtoffer zijn van folterpraktijken.  Dat leidt regelmatig tot zelfmoorden in de gevangenissen.

—–

Breivik beklaagt zich over mistoestanden in gevangenis

9.11.2012 – De Noorse massamoordenaar Anders Breivik ondergaat dagelijks lichamelijke onderzoeken, krijgt koude koffie te drinken en moet pijnlijke handboeien dragen. Bovendien wordt zijn post gecensureerd. Dat blijkt uit een brief die Breivik naar de gevangenisautoriteiten stuurde en die gedeeltelijk werd gepubliceerd in de Noorse tabloid Verdens Gang.

In de 27 bladzijden lange brief schrijft Breivik dat er volgens hem geen ergere gevangenis bestaat in Noorwegen en hij meent dat zijn leefomstandigheden niet in overeenstemming zijn met de rechten van de mens. De advocaat van de moordenaar, Tord Jordet, bevestigde aan persbureau AFP dat de brief naar de gevangenisautoriteiten echt is.

Breivik klaagt onder meer dat hij te weinig boter krijgt om op zijn boterhammen te smeren, dat hij koude koffie moet drinken en dat hij geen hydraterende crème in zijn cel mag bewaren. Bij elke verplaatsing krijgt de man bovendien handboeien om, die snijden in zijn polsen. Daarnaast is hij niet opgezet met de inspecties in zijn cel, de lichamelijke onderzoeken waarbij hij zich volledig moet uitkleden, de constante controle en de censuur van zijn correspondenties.

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1531502/2012/11/09/Breivik-beklaagt-zich-over-mistoestanden-in-gevangenis.dhtml

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: