Gevangenissen

November 23, 2013

Paul Cosyns over de toestand in de Belgische gevangenissen

Filed under: Uncategorized — kruitvat @ 12:04 am
Tags: , ,

22 november, 2013

Haal de verantwoordelijkheid voor de medische zorg van gedetineerden weg bij Justitie, want die doet het niet zoals het moet. En het loopt niet enkel fout bij geïnterneerden. Dat heeft de professor Psychiatrie Paul Cosyns vrijdag bepleit op een staten-generaal over de toestand in de Belgische gevangenissen.

De Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen brengt vrijdag gevangenisdirecteurs, magistraten, advocaten, politici, toezichthouders en andere betrokkenen samen op een staten-generaal in het federale parlement. Naast de overbevolking, gebrekkige hygiëne en het personeelstekort, loopt volgens Cosyns ook de medische zorg niet zoals het hoort in onze gevangenissen. “Haal de zorg weg bij Justitie. Die heeft andere taken en ze doet het trouwens niet zoals het moet”, bepleitte hij. “Breng dat onder bij Volksgezondheid, men moet maar zorgen voor een systeem zodat gedetineerden aangesloten blijven bij een mutualiteit.”

De nood aan zorg binnen de celmuren is immers niet kleiner dan buiten, integendeel. Het aantal gevallen van tuberculose ligt er zestien keer hoger, terwijl onder meer ook aids (x5), hepatitis C (x7) en psychoses (x5) er vaker voorkomen, aldus Cosyns. Om nog maar te zwijgen van het stijgend aantal geïnterneerden, dat met meer dan 1.100 intussen driekwart hoger ligt dan in 2000.

http://www.vandaag.be/binnenland/140682_haal-zorg-van-gedetineerden-weg-bij-justitie-want-is-niet-zoals-het-moet.html

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Blog at WordPress.com.